You are here

 

Lumen 8 Reč urednika

 

Na Zapadnom Balkanu postoji jedinstvena mešavina sličnosti među jezicima, kulturama i mentalitetima nacija koja je određeno vreme postojala u obliku jedne od najinteresantnijih zemalja dvadesetog veka – SFRJ. Njen raspad doveo je do urušavanja jedne velike ekonomije koja ne samo što je opskrbljavala dvadeset miliona stanovnika i bila prisutna na tržištima kako Zapada, tako i Istoka, već je i negovala dugoročna partnerstva među zemljama u razvoju u Africi i Aziji. Danas su Slovenija i Hrvatska punopravne članice Evropske unije, dok su Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija i dalje u različitim fazama pristupanja Uniji.

 

A onda je nastala ideja koja bi mogla da izmeni poziciju čitavog regiona – unapređenje protoka robe između ovih država, i na taj način otvaranje novih mogućnosti i ubrzavanje rasta. Države su podstaknute da formiraju carinsku uniju, sličnu onoj koja je dovela do stvaranja EU. Time bi proces pristupanja bio značajno brži, dok bi sve pomenute države, posmatrane kao jedinstveno tržište, mogle istovremeno da dobiju članstvo, sa očekivanjem da će to biti u bliskoj budućnosti.

 

,,Zapadni Balkan može se posmatrati kao jedinstveno tržište“, rekao je profesor Srđan Bogosavljević iz kompanije ,,Ipsos Strategic Marketing“. On je istakao da stanovništvo na Balkanu karakterišu sličnosti u pogledu finansijske solventnosti i starosti, kao i ograničen izbor proizvoda koji su redovno prisutni u potrošačkoj korpi.

 

U okviru Izveštaja o tržištu, analizirali smo sličnosti između ponašanja potrošača na Zapadnom Balkanu i mogućnosti koje ujedinjeno tržište nudi. Isto tako, analizirali smo na koji način bi se takve mogućnosti mogle iskoristiti kroz ulaganja u određene sektore ili razvijanje novih.

 

Emmanuel Koenig iz kompanije ,,PwC Srbija“, koji već više desetina godina živi u regionu, izložio je svoje viđenje regionalnih ekonomija – način na koji bi trebalo da se razvijaju i rastu, ali je takođe ukazao na sve moguće prepreke poslovanju na Balkanu. Rekao je da je Srbija prevazišla svoju „CNN reputaciju“ i postala izvor stabilnosti u regionu.

 

Prateći  priču EU o kvalitetu proizvoda koji se prodaju u različitim zemljama, Marko Petrović došao je do saznanja da je na Zapadnom Balkanu kontrola kvaliteta još uvek u fazi nastanka. Njegovi sagovornici kažu da je ovo takođe jedno od tržišta na kome se prodaju proizvodi nižeg kvaliteta, dok udruženja potrošača nisu ovlašćena da učestvuju u preispitivanju takvog statusa kvo.

 

Zakonski okvir koji se bavi pitanjem zaštite potrošača uspostavljen je u svim državama Zapadnog Balkana, i uprkos svim njegovim nedostacima, glavni problem odnosi se na njegovo neadekvatno sprovođenje.

 

Kriza na maloprodajnom tržištu, kao posledica produbljivanja jaza između srednje i više klase, predstavlja jednu od globalnih tema koju obrađujemo. Istražujemo jedan drugi problem sa kojim se suočavaju potrošači širom sveta – kontrola podataka od strane internet kompanija, na osnovu čega one stiču ogromnu moć. Lični podaci se pretražuju, njima se trguje, a privatna i javna lica prodaju iste više nego ikada ranije uz minimalnu transparentnost i odgovornost.

 

Ne zaboravimo da ovim izdanjem Lumen časopisa obeležavamo njegovu dvogodišnjicu, tako da naš regionalni tim iz svih zemalja Zapadnog Balkana ima priliku da nazdravi i proslavi uspeh koji smo zajedno ostvarili. Nadamo se da ćete nastaviti da sa uživanjem čitate Lumen, i razmenjujete ideje, znanja i iskustva.