You are here

Lumen 7 Reč urednika

Dok globalni investitori tragaju za prihodima u uslovima sporog rasta, niskih kamatnih stopa i velike likvidnosti u razvijenim zemljama, kapital pronalazi svoj put do tržišta u nastajanju. Ponovo je projektovan rast tokova stranih direktnih investicija (SDI), portfolija kapitala i portfolija dugovanja prema tržištima u nastajanju. Naše kolege iz kompanije PwC došle su do saznanja da su predsednici kompanija i eksperti za ulaganja širom sveta optimistični u pogledu izgleda za globalni ekonomski rast u 2017/2018. godini, uprkos sve neizvesnijoj globalnoj političkoj sceni. 

Ovo izdanje Lumen časopisa i naši specijalni izveštaji o tržištu ispituju investicionu klimu na Zapadnom Balkanu, novija iskustva i investicione prilike. Iako su krajem 1990-ih i početkom 2000-ih godina otvorile svoje ekonomije za trgovinu i ulaganja, države Zapadnog Balkana još uvek se bore da privuku investicije na nivou koji ostvaruju Evropska unija, centralna Evropa i baltičke zemlje. Strane direktne investicije per capita u 2014. godini iznosile su oko 2.600 evra u proseku na Zapadnom Balkanu, a u Evropskoj uniji oko 14.300 evra, što je više od pet puta veći iznos. Gledajući ovo sa pozitivne strane, to znači da i dalje postoje brojne neiskorišćene prilike za investitore. Na osnovu podataka iz najnovijeg izveštaja časopisa Financial Times, Srbija se prema globalnom indeksu uspešnosti u privlačenju grinfild stranih direktnih investicija nalazi na prvom mestu. 

Goran Radosavljević, finansijski savetnik i autor našeg specijalnog izveštaja, otkriva podatke o fondovima rizičnog kapitala (,,venture capital“) i privatnog kapitala (,,private equity“) na Balkanu. Investitori privatnog kapitala veoma su zainteresovani za nekretnine, a posebno tržne centre. 

U izveštaju su dati podaci o turizmu kao ključnom industrijskom sektoru Hrvatske; ovaj sektor generisao je iznos od oko 9 milijardi američkih dolara ili 18% BDP-a u 2016. godini. Najznačajnija turistička atrakcija Hrvatske je njena divna, preko kilometar i po duga, mediteranska obala sa 1.185 ostrva (od kojih je samo 66 naseljeno), što je idealno za pomorski turizam.

U ovom izdanju Lumen časopisa možete pročitati ekskluzivan intervju sa Burak Bajkanom, regionalnim direktorom turske Dogus grupe, koja je među najvećim stranim investitorima koji ulažu u hrvatski turistički sektor. Dogus grupa bavi se hotelskim i pomorskim menadžmentom u Turskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, SAD, Karibima i Španiji. Tokom svog sedmogodišnjeg poslovanja u Hrvatskoj, grupa je uložila 250 miliona evra, i planira širenje svog portfolija.

U Hrvatskoj se takođe nalazi najpoželjniji gradić u Evropi za poslovna ulaganja – Ivanec. Specijalne ekonomske zone (SEZ) i njihovi podsticaji za ulaganja postali su jedan od ključnih pokretača u sve snažnijem regionalnom nadmetanju u privlačenju stranih direktnih investicija. Broj zona u regionu gotovo je udvostručen u poslednje četiri godine, sa 24 u 2012. godini na 39 u 2016. godini. 

Još jednom su nas inspirisala četiri uspešna balkanska preduzetnika koji svojim primerom pokazuju na koji način dobre ideje i male, porodične radnje mogu da postanu pravi dragulji lokalnog preduzetništva. Vladimir Jokanović je razgovarao sa Contact Insight (CI) iz Novog Sada; on se uspešno bavi jednim globalnim problemom – potrebom novinske industrije za alatom za merenje stvarnog učinka digitalnog sadržaja, koji je i izdavačima i oglašivačima daleko korisniji od broja pregleda stranice i klikova. 

Maja Turković iz Udruženja za održivi razvoj daje nam razlog za optimizam u vezi sa obnovljivim izvorima energije (OIE). Zemlje Zapadnog Balkana ostvarile su tokom prošle decenije značajan napredak u kreiranju politika i izradi zakona u cilju veće upotrebe obnovljivih izvora energije i obezbeđenja veće pravne sigurnosti za investitore. 

Strpljivi investitori drže oči otvorene, jer prava vrednost često može da bude skrivena na nekom nimalo očekivanom mestu. To je svakako bio slučaj sa Apoksiomenom, antičkom grčkom bronzanom statuom mladog atletičara, koju je belgijski turista pronašao i fotografisao pod vodom 1996. godine u gradu Mali Lošinj na ostrvu u blizini hrvatske obale. Ova grčka statua, iz drugog ili prvog veka pre nove ere, jedinstvena je ne samo u jadranskom regionu, već i u svetu – upravo kao i pojedina preduzeća i investitori koje predstavljamo u ovom izdanju Lumena.