You are here

 

Lumen 4 Reč urednika

Imam utisak da svaki razgovor ovih dana počinje i završava se razmatranjem gorućih svetskih problema: od klimatskih promena do nedostatka pitke vode, od promena u društvu do stresa izazvanog brzinom „digitalnog“ života. Neću ni da pominjem sve probleme lokalne i globalne politike koje pretresamo svakodnevno, uz kaficu sa prijateljima. Lumen, s druge strane, nema ambiciju da nudi generalna viđenja i analize našeg sve zamršenijeg sveta i događaja koji su obeležili godinu na izmaku. Mi ćemo se i dalje baviti analizom tržišta, pozitivnim primerima i preduzetnicima koji nude rešenja i kvalitetne proizvode i usluge, u nadi da ćemo zajedno naći neke od odgovora na teška pitanja sa kojima se suočavamo. 

Četvrto izdanje Lumena bavi se trgovinom i maloprodajnim tržištem u Srbiji, ali i trendovima globalne potrošnje i njihovim značajem za lokalnu i svetsku ekonomiju. 

Naš specijalni izveštaj o trgovini u Srbiji pokazuje da je sektor maloprodaje i velikoprodaje bio pokretač pozitivnih trendova i da je u boljem stanju od celokupne privrede. Podaci Zavoda za statistiku pokazuju rast od 4,1% u prvom kvartalu i za 3% u drugom kvartalu 2016. godine, u odnosu na isti period u prethodnoj godini. Ovo je najuspešniji učinak sektora u proteklih pet godina. Transakcije elektronske trgovine u Srbiji u 2015. godini dostigle su 110 miliona €, bilo ih je ukupno je 2,7 miliona, što predstavlja rast od 20 odsto u poređenju sa 2014. godinom. Kao i u drugim delovima sveta, elektronska trgovina je najvitalnija grana trgovine, sa najvećim potencijalom za dalji razvoj. 

Ovaj region ima dugu tradiciju trgovine, a većina velikih gradova je osnovana duž važnih srednjovekovnih trgovačkih puteva. Profesor Vesna Aleksić piše da je najpoznatiji srednjovekovni trgovački put bio Carigradski drum koji je spajao središte Balkanskog poluostrva sa Bliskim Istokom. „Ovaj drum je prolazio kroz mnoge srpske srednjovekovne gradove koja su imala važnu ulogu kao središta lokalne i međunarodne trgovine.“

Domaća trgovina je od tada prošla dugi put, ali se još čuva tradicija kupovine kod malih, lokalnih piljara. Zato ne iznenađuje činjenica da je jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Srbiji, DIS, porodično preduzeće sa mrežom koju čini više od 400 franšiznih prodavnica. U eksluzivnom intervjuu za Lumen, Zoran Tirnanić, osnivač i direktor DIS-a, govori o principima poslovanja i kaže da je robna marka DOBRO lider na tržištu kada je u pitanju procenat prometa jednog lanca. 

Kao i u svakom broju, donosimo priče o uspešnim preduzetnicima. „Nema ih na bilbordima i TV reklamama, nemaju bleštave izloge, ne trude se da budu deo svačijeg prostora, posvećeni su posebnim kupcima koji ih pronalaze na sajtovima ili u prodavnicama probranog asortimana”, piše Antonela Riha. 

Branimir Brkljač, jedan od pionira elektronske trgovine u Srbiji, u intervjuu koji je dao našoj Ani Roland, potvrđuje promenu fokusa tržišta sa proizvoda na potrošače „Pravi uvid u želje i potrebe potrošača je najvažniji, a jedini način da se stekne jeste direktna komunikacija sa potrošačem.“