You are here

Kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji

Odnosi UAE i zvaničnika iz Beograda uspostavljeni su odmah nakon ujedinjenja 1971. Kontinuitet u ekonomskim odnosima između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata datira od 17. februara 2013, kada je potpisan Međudržavni sporazum o saradnji. Značaj Sporazuma koji je potpisan između dve zemlje najbolje se reflektuje u otvaranju novih mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje, i u nizu zajedničkih poslovnih projekata, čija je realizacija započela pre par godina. Redak je slučaj, da ekonomski odnosi imaju prioritet u odnosu na politička pitanja, kao što je to slučaj sa Srbijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ekonomska saradnja između dve zemlje je prijateljska, i pre svega zasnovana na velikom broju investicionih projekata poput:

Investicije ETIHADA u JAT (Air Srbija) – Sporazum o saradnji je potpisan 1. avgusta 2013. godine, u Beogradu od strane potpredsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i generalnog direktora ETIHADA Džejmsa Hogana. Vlada Republike Srbije i avio kompanije ETIHAD iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su 1. avgusta 2013. sporazum koji je od strateškog značaja, koji je predvideo gašenje kompanije „Jat Airways“ i formiranje nove kompanije pod nazivom „Air Serbia“.

Investicija kompanije  „Al Ravafed“ u srpsku poljoprivredu - Sporazum o zajedničkom ulaganju je potpisan od strane ministra ekonomije Dušana Vujovića i generalnog direktora „Al Ravafed“ Ibrahima Al Mahnuda 4. jula 2014. godine.

Investicija kompanije „Mubadala“ u proizvodnju mikročipova - Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kompanije „Mubadala“, na polju naprednih tehnologija potpisan je od strane potpredsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i direktora Mubadala Khaldoon Al Mubarak 3. oktobra 2013.godine u Beogradu. 

Investicija kompanije Al Dahra u srpsku poljoprivredu - Zajedničko ulaganje u srpsku poljoprivrednu proizvodnju formalizovano je potpisivanjem ugovora od strane ministra finansija i ekonomije Mlađana Dinkića i generalnog direktora Al Dahra Hamad Saeed Al Shamsija 28.marta 2013. godine u Abu Dabiju.

Investicija Eagle Hilsa u mega projekat „Beograd na vodi“ - Projekat „Beograd na vodi“ je predstavljen široj javnosti 18. januara u srpskoj prestonici, od strane potpredsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i Mohameda Alabbara, predsednika upravnog odbora građevinske kompanije „Emmar Properties PJSC“ sa sedištem u Dubajiu.  Novoformirana kompanija „Eagle Hills“, na čijem će čelu biti Alabbar, razviće i finansirati projekat, a Srbija će sa svoje strane obezbediti zemljište. Kompanija je registrovana u okviru Privredne komore u Abu Dabiju, kao trgovinska kompanija bez zaposlenih i početnim kapitalom od 1.5 miliona dirhama (USD 410.000). Kompanija „Eagle Hills“ planira da izgradi 1.85 miliona kvadratnih metara stambenog, poslovnog prostora i prostora za zabavne sadržaje na 90 hektara (220 ari) zemljišne površine, prema prezentaciji. U centralnom delu projekta dominiraće 210 metara (690 stopa) visok „Beogradski toranj“ . Kada bude izgrađen kao najveći projekat u Srbiji u poslednje dve decenije, „Beograd na vodi“ će zauzimati površinu od 1.8 miliona kvadratnih metara, imaće 5.700 stambenih jedinica, poslovne zgrade, 8 hotela sa 2.200 soba i najveći šoping centar na Balkanu od 140.000 metara kvadratnih. „Eagle hills“ će imati 68 odsto vlasničkog udela u projektu, a preostali deo u vlasništvu pripada Vladi Republike Srbije. Ukupna vrednost projekta je 3 milijardi dolara (11 milijardi Dh).

Photo: 
Shutterstock