You are here

Obaveštenje

Usled sve učestalijih pojava fišing prevara, odnosno slanja obaveštenja putem elektronske pošte u ime finansijskih institucija koja u svom prilogu sadrže maliciozni fajl i čiji je cilj kompromitovanje i zloupotreba Vaših podataka, ovom prilikom želimo da Vas upoznamo sa merama zaštite kako ne biste bili žrtva ovakvih prevara.

Tipičan napad počinje email-om koji izgleda kao da je došao iz Banke, u kojem pošiljalac na različite načine pokušava da Vas nagovori da pristupite određenom linku, otvorite dokument u prilogu, ostavite šifru do svog naloga i sl. Ove internet zamke postaju sve sofisticiranije i traže od Vas da stalno budete na oprezu kako ne biste svoj računar, podatke i/ili novac doveli u opasnost.

Banka preduzima sve aktivnosti u cilju sprečavanja distribucije malicioznih mejlova i ugrožavanja bezbednog poslovanja sa Vama.

Uvek budite oprezni i zaštite svoju privatnost

Pri komunikaciji, zaposleni u Mirabank neće od Vas tražiti poverljive informacije kao što su vaša lozinka ili autorizacioni SMS kod za transakciju, bez obzira na to na koji način Vas kontaktiraju: imejlom, telefonskim putem, sms – om ili putem viber poruke.


Proverite email adresu pošiljaoca

Kako biste bili sigurni da ste email dobili baš od Mirabank a.d. molimo Vas da obratite pažnju na adresu pošiljaoca poruke. Registrovani mail domen Mirabank je @mirabankserbia.com. U suprotnom, nipošto ne otvarajte priloge iz email-a i ne klikćite na linkove ukoliko ih ima u telu (tekstu) email-a.

Napomena:

Ukoliko je email digitalno potpisan omogućena je pouzdana identifikacija pošiljaoca i obezbeđen integritet poruke.

Više o tome kako da proverite da li je email digitalno potpisan i da li je potpis validan možete pročitati OVDE.


Uvek obratite pažnju na fajl u prilogu ili link u telu email-a

Prilog email-a treba da ima jasan i razumljiv naziv. Ukoliko je naziv predugačak, nerazumljiv, sastavljen od nelogičnih kombinacija slojeva i brojeva nipošto ga ne otvarati. Nikada ne otvarajte prilog dok prethodno ne pročitate celu poruku.

U telu email-a može da se nalazi tekst ili reč označen drugom bojom, odnosno koja se razlikuje od ostalih reči po izgledu. Takva reč ili tekst mogu biti link prema određenom zlonamernom veb sajtu gde kada kliknete na njega može doći do realizacije fišing napada. Fišing prevare se često mogu prepoznati po nelogičnim tekstovima u email-u ili pravopisnim greškama.


Osetljivi podaci

Budite svesni da Banka nikada ne traži od Vas osetljive podatke putem email-a, kao što su: šifra, lozinka, PIN i sl. Ukoliko se kojim slučajem to dogodi preporučujemo da kontaktirate Banku i proverite validnost pristiglog email-a.


Blokirajte svoj račun ako sumnjate na zloupotrebu

Ako u bilo kom trenutku sumnjate da postoji problem sa vašim računom, on-line transakcijama ili karticama odmah obavestite Banku i blokirajte račune.


Uvek se trudite za zaštitite svoj računar i mobilni telefon

Ažurna antivirus aplikacija i aktiviran „firewall“ su od najveće važnosti za zaštitu vašeg računara od virusa i prevara. Redovno ažuriranje antivirusa i skeniranje sistema je neophodno kako bi bili zaštićeni od najnovijih pretnji na internetu.

Ažurirajte operativni sistem vašeg računara i koristite uvek najnovije verzije vašeg internet pretraživača (web browser).

Sve navedeno važi i za vaše mobilne telefone.

Više o tome kako da proverite vaš računar možete pročitati OVDE.


Zaštitite svoju lozinku

Uvek se trudite da kreirate svoju lozinku tako da bude teška za pogađanje. Nemojte da koristite lična imena i poznate datume. Koristite reči koje samo za Vas imaju značenje ili još bolje fraze koje možete lako zapamtiti. Takođe, za platne aplikacije nikada ne koristite iste lozinke koje koristite na drugim mestima kao što su društvene mreže i slično.


Na vebsajtu Udruženja banaka Srbije možete se detaljno upoznati s informacijama o različitim pitanjima iz oblasti informacione bezbednosti.

Source: 
Mirabank
Photo: 
Mirabank