You are here

 

Lumen 5 Reč urednika

 

Nakon uspešnog početka 2016. godine, Mirabank i uređivački tim Coba&associates nastavili su da razvijaju Lumen kao naprednu sadržajnu platformu sa proširenim fokusom na poslovne informacije sa Zapadnog Balkana. Cilj nam je da upotpunimo naše dragoceno iskustvo s klijentima dajući im pristup ekskluzivnim informacijama i delikatno sakupljenim sadržajem, koji je sada dostupan i na drugim mestima. Lumen ima nameru da predstavi zanimljive ljude, mesta koja vam oduzimaju dah,  neke sjajne događaje, uspešne firme i usluge visokog kvaliteta. Od ovog broja, donosićemo vam priče sa celog Zapadnog Balkana putem ekskluzivnih izveštaja sa tržišta, hrabrih priča i slika koje se pamte, a koje treba da vas informišu i inspirišu.

Lumen ide rame uz rame s našom namerom da gradimo poverenje i dugoročni odnos s našim klijentima i poslovnom zajednicom u kojoj delujemo.

I dalje osećamo posledice finansijske krize nakon koje se nepoverenje izdvojilo kao jedan od najznačajnijih problema u poslovanju u skorije vreme. Naši partneri iz PwC-a otkrili su u svom eksluzivnom istraživanju da 58% generalnih direktora na globalnom nivou i 52% onih u Srbiji, brinu da bi nedostatak poverenja oštetio rast njihove kompanije. To je značajan broj i veliki skok u poređenju sa 37% 2013. godine.

U ovom broju Lumena, vraćamo se na Osmansko carstvo i kako su zanatlije bile organizovane u esnafe. Po pravilu, sve zanatlije koje su radile u istim ili srodnim zanatima pripadale su istom esnafu. Solidarnost koja je postojala među njima danas je od posebnog interesa. Na primer, ako je neki zanatlija uspevao da proda neke od svojih proizvoda, a neki njegov kolega nije, on bi novog klijenta poslao kod svog kolege koji nije ništa zaradio. Tako je ekonomija na Balkanu funkcionisala u to vreme, a ne treba da zaboravimo da i u ovim vremenima savremenog poslovanja učimo iz prošlosti.

Takođe vam donosimo četiri priče uspešnih ljudi iz BiH, Crne Gore, Albanije i Srbije koji su započeli svoje porodične biznise od nule i uspeli da prerastu u dobro poznate i poštovane brendove širom regiona. Zanimljivo je da svi oni imaju nešto zajedničko – svi su stavili humanost ispred profita.

Naš prošireni specijalni izveštaj o proizvodnji i izvozu na Zapadnom Balkanu pokazuje da se rast u regionu kreće sigurnim koracima napred. Svetska banka je projektovala rast od 2,2% u 2015. godini na 2,7% u 2016. godini, prvenstveno zbog velikih investicija i oporavka potrošnje domaćinstava. Investicije su nastavile sa rastom, naročito u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji, a potrošnja je uglavnom rasla zahvaljujući poboljšanjima na tržištu rada (Albanija i Srbija) i povećanju plata u javnom sektoru i transferima (Makedonija i Crna Gora). Očekuje se da će potrošnja ostati snažna, uz podršku daljih poboljšanja rezultata na tržištu rada, dok će izvoz imati koristi od stabilnih izgleda za pristup EU.

Povećanje investicija je ključni zahtev za sustizanje ostatka Evropske unije, posebno u pogledu izvozno orijentisanih investicija, jer su one od posebnog značaja za uspešno restrukturiranje privrede i efikasni povratak na globalna tržišta. Zapadni Balkan ima niz atraktivnih karakteristika za investitore. Veliki plus predstavlja dugoročna perspektiva za članstvo u EU i jedinstveni kvalitet regiona u poređenju sa drugim tržištima u razvoju, jer on pomaže da se učvrste tržišno orijentisane reforme i evropski standardi. Makroekonomska stabilnost, strateški geografski položaj, raznovrsne ekonomije, povoljni poreski režimi i niski troškovi po jedinici rada u kombinaciji sa relativno dobro obrazovanim stanovništvom zajedničke su osobine regiona. Štaviše, izvori rasta uključuju trgovinsku integraciju u regionu i ostatku sveta, eksploataciju energetskih resursa u regionu, unapređenje saobraćajne infrastrukture i tehnološke inovacije.

Jedan od tih investitora jeste nemačka grupa Stada Group, koja je kupila srpsku farmaceutsku kompaniju Hemofarm, koja je prerasla u regionalnog lidera. Generalni direktor ove kompanije, Ronald Seelinger, objašnjava u intervjuu benefite koje regionalna tržišta imaju da ponude i kako ih na najbolji način iskoristiti.

Bilo je izuzetno zadovoljstvo za tim Mirabanke da razvija magazin Lumen zajedno sa uredničkim timom i sigurna sam da će ishod biti odgovaranje na kompleksno interesovanje sadašnjih poslovnih rukovodilaca. Lumen ne bi trebalo da bude samo izvor informacija, već i talas inspiracije, koji nudi dobar ukus  i brendove, kao i ekskluzivni okvir za predstavljanje novih smelih ideja koje vode poslovne inovacije.